top of page

Et truet paradis i ishavet

Av Thor Due, skipper på Pelagica for Natur og Ungdom


Bjørnøya ligger over 200 nautiske mil ute i havgapet. Som en siste front der mennesker ennå ikke har klart å dominere huser den hundretusenvis av sjøfugler. Etter et besøk til fuglefjellene blir du etterlatt målløs. Mengden med liv er ikke til å tro.

En bitte-bitteliten andel av alle fuglene på Bjørnøya. I hekkesesongen finnes det hundretusenvis. FOTO: Thor Due/Natur og Ungdom



En av fuglene som lever der er lomvien. Du ser den på bildet under. I Norskehavet har lomvien hatt en nedgang på 99% siden 1980. På Bjørnøya holder den så vidt stand. Men ikke mye lenger.

Lomvien er kritisk truet i Norge. På Bjørnøya finnes det over 100 000 hekkende par, men dette er under halvparten av hva som var før 1986. Da gjorde en kræsj i loddebestanden at lomivbestanden stupte. FOTO: Thor Due/Natur og Ungdom

De siste årene har regjeringen åpnet opp for oljeboring nærmere og nærmere Bjørnøya. Når lomvien ikke hekker i fjellene på sommeren, lever den ute på havet resten av året. Et uhell på en oljeplattform vil være katastrofalt, og uhell, det skjer. Like sikkert som amen i kirka.

Plattformen Island Innovator på oljeboring i feltet Scarecrow. Petroleumstilsynet har akkurat gitt tillatelse til at plattformen senere i sommer kan bore etter olje bare 93 kilometer fra fuglefjellene på Bjørnøya FOTO: Thor Due/Natur og Ungdom


Etter å ha krysset Barentshavet i en liten seilbåt, sitter jeg igjen med tanken om at det ikke er mulig å forstå hvor viktig disse havområdene er før en har vært der selv. Men jeg håper at du som ser bildene våre og leser det vi skriver kanskje kan få en ørliten anelse om størrelsen biomasse som produseres, at du kanskje kan høre en antydning til sus fra vingene til havhestene, eller at du kan få en liten fornemmelse av de enorme mengdene med plankton, fisk, hvaler, delfiner og fugler som trenger beskyttelse fra oss mennesker.

Ved Goliat, den eneste faste oljeplattformen i Barentshavet, møtte vi en flokk hvaler. Fra Goliat er det blitt sluppet ut over 40 tonn forurensende kjemikalier ved diverse ulykker. Dette skader organismene som lever i havet. FOTO: Thor Due/Natur og Ungdom


Og når du har klart å høre den hvalpusten, parringslåten eller vingeslaget: Ikke sett deg tilbake og tro at sånne som meg skal ordne opp. For å fikse dette må vi være flere enn Thor med rødt hår på 21 år. Meld deg inn i Natur og Ungdom hvis du er ung. Hvis du er gammel, bli med i Naturvernforbundet eller en annen organisasjon. Skriv leserinnlegg i avisa. Ring en stortingsrepresentant. Engasjer deg i lokallag. Stem fornuftig ved valgene. Bare please ikke vær en daff potetsekk som gir dette innlegget en like for så å scrolle videre. Dette er problemer vi har skapt alle sammen, da må vi være alle sammen for å fikse det.

Det nytter ikke å løpe fra miljøproblemene. FOTO: August Gautun/Natur og Ungdom

Vi kommer med flere oppdateringer fra ekspedisjonen, både i form av tekst og video. Ikke glem å sjekke ut galleriet vårt for enda flere bilder fra Barentshavet!


Dette innlegget ble først publisert på Thors facebookprofil.

bottom of page